Vlaams Minister Hilde Crevits start samen met Vlaams Minister Zuhal Demir de bouw van een unieke recyclageoplossing in Genk.

Act&Sorb ontwikkelde een nieuwe technologie en bijzondere recyclage oplossing voor Medium Density Fiberboard (MDF) richting actief kool.

Op vrijdag 18 september 2020 start Vlaams minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits samen met Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir officieel de bouw van de eerste commerciële Act&Sorb fabriek te Genk (door de Covid-19 pandemie is dit een uitgesteld moment en is de werf in opstartfase). Act&Sorb ontwikkelde een unieke recyclageoplossing voor Medium Density Fiberboard (MDF) en andere hout residustromen richting actief kool. Het bedrijf met bijhorend laboratorium in aanbouw zal deze nieuwe technologie samen met de productie van hernieuwbare energie in de praktijk omzetten. Deze innovatie is een wereldwijde primeur in de circulaire economie. Om die reden heeft Vlaams minister van Innovatie en Economie Hilde Crevits dan ook 2 miljoen euro steun toegekend voor de bouw van dit bedrijf.
Van afvalstof naar actief kool

MDF is het materiaal dat we kennen van meubels of laminaatvloeren. Het werd in de jaren zeventig van vorige eeuw ontwikkeld en wordt voornamelijk als bouwmateriaal gebruikt. Elk jaar wordt wereldwijd meer dan 70 miljoen ton nieuwe MDF geproduceerd. Tot op heden worden de reststromen verbrand of in een stortplaats gedumpt. Dankzij de nieuwe technologie ontwikkeld door Act&Sorb is het mogelijk om de reststromen van dit duurzame houtproduct een nieuw leven te geven als hoogwaardig actief kool. Dit product wordt onder meer gebruikt voor de zuivering van water, lucht en chemicaliën, maar ook voor voedsel- en drankverwerking. Bovendien is het productieproces volledig zelfonderhoudend en energiepositief.

“Fantastisch hoe we vanuit onderzoek deze upcycling technologie ontwikkelde voor een niet of moeilijk recycleerbare residustroom. Met Act&Sorb hebben we een manier ontwikkeld om MDF om te zetten richting actief kool als eindproduct: een stof die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor water- en luchtzuivering, in geneeskunde of bij de productie van batterijen. Na de nodige investeringen van onder meer Sibelco is de bouw van de eerste commerciële fabriek gestart en deze zal tegen 2021 volledig operationeel zijn. Iedere nog niet recycleerbare stroom, is een potentiële toekomstmarkt voor ons, en R&D blijft één van onze speerpunten.” zegt Kenny Vanreppelen, Industrieel Ingenieur Nucleaire Technologie, doctor in Milieuchemie, ondernemer, bedenker, oprichter en CEO van Act&Sorb. Jozef Peuters, director van Act&Sorb, daarentegen kijkt ook fier naar de toekomst: ”We kijken er enorm naar uit om met een gemotiveerd team op een milieuvriendelijke innovatieve manier een fantastisch product te maken uit recyclage materiaal dat zal ingezet worden voor milieuzuiveringstoepassingen over gans de wereld. Hoe rond kan de cirkel zijn?” 

Innovatie en duurzaam

Act&Sorb in Genk zal een bedrijf met bijhorend laboratorium worden om deze nieuwe technologie in de praktijk om te zetten, een wereldwijde primeur. zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. “Vlaanderen speelt in de Champions League van de circulaire economie. “Als Limburger én Genkenaar ben ik dan ook verheugd dat Act&Sorb haar vindingrijkheid in Genk ontplooit en daarmee onze Europese voortrekkersrol verder versterkt. Amper afval en vooral grondstoffen, daar gaan we voor. Dat ook hernieuwbare energie hier een prioriteit is, kan ik als minister van Energie enkel toejuichen” zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

“Vlaanderen is toonaangevend op het vlak van innovatie. Act&Sorb kiest voor een totaal nieuw fabricageproces waarbij MDF wordt gerecycleerd voor allerlei toepassingen. Zo wordt vermeden dat grote hoeveelheden van dat afval in verbrandingsovens komt.” zegt Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits “Nieuwe technologieën zoals deze moeten we kansen geven. Vlaanderen steunt de realisatie van een maakbedrijf in de circulaire economie in Genk ten volle. Het zijn dit soort bedrijven en projecten die Vlaanderen op de kaart zetten rond innovatie en circulaire economie.”

Act&Sorb kiest voor Genk omdat het bedrijf er dicht bij het Albertkanaal, het wegennet en spoorverbindingen ligt. Het gaat om een investering van 27 miljoen euro en het bedrijf zou enkele tientallen mensen tewerk stellen. Ilse Kenis, Executive Vice-President bij Sibelco is zeer enthousiast en blij met het partnershap met Act&Sorb: “Het past binnen de strategie van Sibelco om te focussen op belangrijke applicaties zoals water en gaszuivering en het ondersteunen van de circulaire economie. We hebben een groot vertrouwen in het team van Act&Sorb en kijken er naar uit om ze verder te ondersteunen om van het project een succes te maken.”

“Initiatieven als deze zetten Limburg op de kaart en zijn van groot belang om het potentieel van onze regio verder te doen groeien”, voegt Jos Lantmeeters, gouverneur van Limburg, daar nog aan toe. “De kennis is hier in Limburg ontwikkeld: na intensief onderzoek aan de UHasselt en een stop in Greenville te Houthalen-Helchteren blijft deze innovatie binnen Limburg. Een schitterend voorbeeld van hoe wij via het onderwijs in onze provincie, de opgedane kennis kunnen ontwikkelen en verankeren in de Limburgse bedrijvigheid. Meer en meer ondernemers zetten de stap naar innovatie die dan verder leidt tot nieuwe technologieën, zoals we hier vandaag kunnen zien bij deze start-up. Er is zoveel talent in onze provincie, laten we dat aanmoedigen en optimaal gebruiken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *